De nieuwe normeringen bij veiligheidslaarzen

17 Jul 2023

De nieuwe normeringen bij veiligheidslaarzen

De nieuwe normeringen bij veiligheidsschoeisel zoals veiligheidslaarzen, veiligheidsklompen en veiligheidsschoenen hebben tot doel om duidelijke en gedetailleerde eisen te stellen aan de bescherming en veiligheid die deze schoeisel biedt. De nieuwe normeringen zijn bedoeld om werknemers beter te beschermen tegen verschillende risico's op de werkvloer. Verschillende specialisten zoals Bowork gebruiken de nieuwe normeringen al en kunnen je verder goed adviseren.

In dit artikel volgt een gedetailleerde beschrijving van de belangrijkste veranderingen en betekenissen van de nieuwe veiligheidsnormeringen.

Veiligheidslaarzen hebben verschillende nieuwe normeringen gekregen volgens de EN ISO 20345:2022 norm. Dit zijn de S5L, S5S, S6, S7L en S7S normering.

CE-keurmerk en EN ISO 2045 (EN345):

Alle onbeveiligde werklaarzen en veiligheidslaarzen moeten voldoen aan het CE-keurmerk, wat aangeeft dat de laarzen voldoen aan de Europese eisen en regelgeving. De EN345-normering is een Europese norm die verschillende niveaus van bescherming omvat.

Vervanging van EN ISO 20345:2011 door EN ISO 20345:2021:

De oude normering EN ISO 20345:2011 is vervangen door de nieuwe norm EN ISO 20345:2021. Deze norm specificeert basiseisen en aanvullende eisen voor veiligheidslaarzen, zoals mechanische en thermische risico's, slipweerstand, ergonomie en aanpasbaarheid aan laarzen met inlegzolen.

Belangrijkste veranderingen in het kort:

  • De al bestaande P classificatie voor perforatiebescherming is uitgebreid met twee extra classificatiecodes PL en PS.
  • De vereisten voor slipweerstand zijn herzien. De markeringen SRA, SRB en SRC worden vervangen door SR en Ø.
  • Er zijn twee nieuwe beschermingsniveaus toegevoegd, namelijk S6 norm en S7 norm.
  • Het symbool WRU voor waterdichtheid is vervangen door WPA.
  • Er is een nieuwe test eis toegevoegd voor kruipneuzen slijtage (SC - Scuff Cap).
  • De eis voor elektrische isolatie is herzien. Alleen het deel van de loopzool dat in aanraking komt met de grond moet aan de vereisten voldoen.
  • Er is een nieuwe test eis toegevoegd voor laddergrip (LG).

Welke normeringen zijn er nu voor veiligheidslaarzen?

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwe en al bestaande normeringen.

Veiligheidslaars met S4 normering

Een veiligheidslaars met de S4-normering biedt specifieke eigenschappen die bijdragen aan de veiligheid op de werkvloer. Een veiligheidslaars met een energieabsorberende hak is ontworpen om schokken en impact op de hiel te absorberen. Dit helpt blessures te voorkomen bij het werken op harde oppervlakken of bij het dragen van zware voorwerpen. De hak absorbeert de energie van de impact, waardoor de belasting op de voeten en gewrichten wordt verminderd.

Een veiligheidslaars met antistatische weerstand voorkomt de opbouw van statische elektriciteit in het lichaam. Dit is vooral belangrijk in werkomgevingen waar explosieve stoffen, brandbare materialen of gevoelige elektronische apparatuur aanwezig zijn. De antistatische eigenschap leidt de statische elektriciteit veilig weg naar de grond, waardoor de kans op een elektrische ontlading wordt verminderd. Naast deze specifieke kenmerken voldoet een veiligheidslaars met S4-normering ook aan andere vereisten, zoals waterbestendigheid en een beschermende neus.

Veiligheidslaars met S5 normering

Een veiligheidslaars met S5-normering biedt dezelfde kenmerken als een S4-laars, maar heeft daarnaast een perforatiebestendige veiligheidszool.  Net als bij een S4-laars heeft een S5-laars een energieabsorberende hak die schokken en impact op de hiel absorbeert. Dit zorgt voor extra comfort en helpt blessures te voorkomen. Antistatische weerstand: Ook een S5-laars heeft antistatische eigenschappen om de opbouw van statische elektriciteit te voorkomen en de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Waterbestendigheid: Een S5-laars biedt bescherming tegen indringing van water. Dit betekent dat de laars waterbestendig is en geschikt is voor werkomstandigheden waarin water aanwezig is, zoals natte omgevingen of werkzaamheden in de regen. Het belangrijkste verschil tussen een S4- en S5-laars is dat een S5-laars een perforatiebestendige veiligheidszool heeft. Deze zool voorkomt dat scherpe voorwerpen, zoals spijkers of glas, de zool doorboren en in de voet dringen. Dit biedt extra bescherming tegen puncture-wonden.

Veiligheidslaars met S5L en S5S normering

hebt gelijk, een veiligheidslaars met S5L-normering combineert de eigenschappen van een S4-veiligheidslaars met een perforatiebestendige (4,5mm), metaalvrije veiligheidzool. Veiligheidslaars met een S5S normering perforatiebestendige, metaalvrije veiligheidzool van 3 mm

Twee volledig nieuwe beschermingsniveaus

Er zijn twee nieuwe beschermingsniveaus toegevoegd, namelijk S6 en S7. S6 veiligheidslaarzen hebben dezelfde vereisten als werklaarzen met een S2 normering, maar met extra eisen voor waterdichtheid (WR = Water Resistant). De S7 normering komt overeen met de S3 normeringen, maar heeft ook aanvullende eisen voor waterdichtheid. Dit betekent dat waterdichte veiligheidslaarzen die momenteel voldoen aan de S3-normering in de nieuwe normering onder de categorie S7-werklaarzen vallen.